dijous, 4 de desembre del 2008

Reflexions sobre el reglament de la Copa del Món


Adjunt carta del Kílian Jornet, sobre la qüestió reglamentaria en que els posseïdors de la llicencia ISMF no podran fer equip amb corredors d’altres països a les clàsiques de l'esquí alpinisme mondial (Pierra Menta, Mezzalama, Sella Ronda i Rutor):


Benvolguts senyors/es

Els sotasignants, corredors i corredores d’esquí de muntanya dins dels circuit internacional de Copa i Campionat del Món, vista la nova reglamentació vigent presa per l’ISMF a partir d’aquesta temporada per a les curses internacionals, voldríem fer les següents reflexions per tal que es considerin en benefici de la millora d’aquest esport que practiquem i que tant ens agrada.

- Com a competidors i competidores de Copa del Món acceptem la impossibilitat de córrer dins d’aquest circuit les proves per equips persones de diferents nacionalitats. No obstant això, considerem que el nostre esport no te un gran nombre de corredors i corredores en la majoria de països practicants, cosa que s’agreuja si la categoria és la femenina i encara més en categories júnior i cadet; i el fet de restringir-ho minva les expectatives, sobretot de joves i fèmines a incorporar-se o continuar en aquest dur món de la competició.

- El fet que la Copa del Món Overal sigui la suma de competicions individuals i per equips talla les ales a una pila de corredors i corredores que donat que al seu país no hi tenen altres competidors del seu nivell mai podran realitzar bons resultats. És a dir ,en igualtats de condicions, al començar la temporada ja sabrem qui guanyarà la Copa del Món, qui tingui un company o campanya al seu nivell en el seu país. I això és molt poc engrescador per un atleta.
- El que ens sembla més greu, però, és que en competicions Open (que com el seu nom indica vol dir obertes a tothom) dins de la Copa del Món no hi hagi la possibilitat de poder participar dos amics o amigues de diferents nacionalitats. Pensem en la PierraMenta, el Tour de Rutor o la Sellaronda, aquest any, carreres molt arraigades dins el món de l’esquiador de muntanya amb un cert punt mític i que ara prohibim la participació als qui no són del mateix país. Això és especialment greu per corredors de fora d’Europa (USA, Japan, Korea, New Zealand,...), països amb poques possibilitats de participar en una Copa del Món que sols té proves a Europa i on sols corren corredors europeus.... Amb aquesta regla se’ls hi limita l’accés no sols a la Copa del Món sinó també a les grans proves clàssiques.

Els darrers anys hem vist un augment significatiu de participants i aficionats a aquest esport arreu, així com una significativa progressió de nous països dins de l’élite mundial. Així mateix la competició ha revolucionat el món de l’esquí de muntanya amb l’evolució del material, la seguretat i l’entrenament. Tot això es girarà en contra amb aquesta nova reglamentació perquè tallarà les expectatives de molts joves i l’esforç que estan fent molt països amb ells per incorporar-los a la competició. També limitarà l’accés a ajuts governamentals o d’espònsors , ja que no és el mateix guanyar una prova de la Copa del Món , que la Copa del Mon.

En definitiva creiem que cal fer un reflexió a fons sobre tot això si volem que l’esquí de muntanya evolucioni en positiu en quan a participants, afició i competició i països participants.

Quins beneficis aporta al nostre esport, aquesta nova reglamentació?

Potser és hora de deslligar la Copa del Món de les curses per equips de renom.
Potser, també és hora que la Copa del Món sigui només una competició individual
...



1 comentari:

Anònim ha dit...

Bon dia:
Sap greu que l'hipotetic "olimpisme" impedeixi mantenir l'esperit amical global que hi ha al ski de munt.
Lluitarem per mantenir l'esperit tradicional, que tan bons resultats ha donat !
Moltes gràcies i fins que les gallines piquin els estels "pseudo-olimpics".