dimarts, 10 de març del 2009

CRÒNICA DE L’ESTADA D’ESQUÍ DE MUNTANYA A ESLOVÈNIA



Del 28 de Febrer al 7 de març ha tingut lloc una trobada internacional d’esquí de

muntanya a Eslovènia organitzada pe la Comissió de Joventut de la UIAA juntament amb la Comissió de Joventut

de l’Associació Alpina d’Eslovènia. L’activitat s’ha realitzat a Komna, als Alps Julians, i hi han participat

uns 25 membres de diversos

països: Catalunya, Noruega, Suècia, Bòsnia, Romania,

Anglaterra i Eslovènia.

La FEEC va subvencionar l’estada a dos dels seus federats. Al grup cal sumar-li els guies, una doctora i un excel·lent cuiner.


Vam arribar al refugi Planina na Kraju dins de

l Parc Nacional del Triglav, a uns 1.500 metres d’alçada amb la notícia que entrava un front; la quantitat de neu a Eslovènia és excepcional enguany. Abans que el front ens aïllés quasi per complet, vam poder “foquejar” i realitzar diverses ascensions a pics i colls, com ara Kal peak, Srednji vrh, Bogatin. Les

muntanyes en aquesta regió són com grans dunes nevades que donen lloc a un paisatge idíl·lic per la pràctica de l’esquí de muntanya; el nivell de participants era mitjà i

el ritme de les excursions bastant tranquil.

A partir del tercer dia la meteorologia no ens va estar gens favorable ja que va caure metre i mig de neu i, a cota 1.500 m, ja s’havien acumulat quasi 5 metres. L’alt risc d’allaus juntament amb l’excessiva prudència dels guies va obligar a restar al refugi i fer activitats alternatives com jocs, una cursa, avaluació del mantell nival i pràctiques d’ARVA, pala i sonda. Als vespres l’ambient s’animava amb música, jocs i begudes espirituals que permetien perdre la vergonya i parlar un anglès més fluid a qualsevol. La convivència entre la gent i l’ambient eren immillorables. Finalment, el dissabte 7 de març, va brillar el sol per primer dia, i ens vam adonar de on havíem passat els darrers 6 dies; en un paratge únic que malauradament tocava abandonar aquell mateix dia. Darrera baixada enmig del espès bosc eslovè amb les vistes del espectacular llac Bohinj.

Ens emportem un bell record de l’estada tant a nivell paisatgístic com a punt de trobada i intercanvi entre diferents pobles units per la mateixa passió. L’esquí de muntanya.

Joel i Furi