diumenge, 1 de març del 2009

Certascan 2009



Avui, diumenge 1 de març s'ha celebrat la XXIII Alt Pallars Certascan, 3a prova puntuable per a la XXV Copa Catalana d’esquí de muntanya de la FEEC.
La cursa, organitzada per l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, ha tingut el punt de sortida i arribada a la Pleta del Prat (Tavascan). A les 8.30 h del matí es donava la sortida a un centenar de corredors i un temps "rufol".

Durant la nit ha nevat tres dits que han deixat les baixades en bones condicions i ha tapat la traça oberta el dia abans, aixó ha comportat més feina a la organització que ha tingut que retraçar tot l'itinerari de nou a punta de dia.

L'itinerari inicial pujava al Ventolau, la Coma del Forn per una canal i el Campirme acabant a la zona intermitja de l'estació i amb un desnivell de +1730mt, al final i degut a la poca visivilitat s'ha tingut que tallar la pujada final al Ventolau, però no per això l'itinerari ha deixat de ser força interessant, quedant un desnivell d'uns +1600mt., pujant a la coll del Ventolau i al cims de la Coma del Forn i el Campirme.

En l'aspecte esportiu victoria de les parelles Marc Pinsach-Marc Solà i JM. Vendrell-Dani Leon que han arribat junts a l'arribada i en tercera posisicó Alfons Gaston-Xavier Sadurní. En noies victoria de Valerie Lafite-Marta Riba seguides de Nathalie Fernandez-Maria Murcia.
Destacar la presencia dels corredors del centre de tecnificació de la Federació Francesa al Pirineus i com no dels nostres nois del CTEMC. Així doncs, bona jornada d'esquí de muntanya en un dels llocs més macos del nostre Pirineu.

22 comentaris:

Anònim ha dit...

realment ha sigut una carrera espectacular, m'ha deixat de pedra tota la força que dona la organització de la carrera per tirar endavant un esdeveniment d'aquest tipus en que els controls no estan en el punt de canvi de pells perque tenen fred i més de 50 anys (paraules textuals d'un d'ells..), sobretot, m'ha encantat aquesta carrera d'HOMES PER A HOMES, en que ''elles'' són... res,i no han donat mai premis a elles, ja que sempre ho han fet així (més paraules textuals) però això si, a totes les categories MASCULINES SI. Volem felicitar, la seva grata alegria per la vinguda de dones veteranes, no tant veteranes i juniors, i no tant juniors.. i sobretot per l'excelent briefing, en que els francesos se'n van enterar de tot... sobretot de la FATAL ATENCIÓ. Moltes felicitats pels honorables controls que apuntaven els dorsals, que per deixar passar gent, encara n'han apuntat algún de bé, felicitats! :) i també als artistes dels dorsals, o mocadors d'ala de papallona... i per cert, moltes gràcies pels regals, gràcies a pantene, per donar-nos aquest material tan adequat per a que les pells llisquin més, i finalment, felicitats per el bonic preu de l'inscripció ($$$), que incloïa el desengany i la traça feta pels guanyadors! GRÀCIES NOIS I ENDAVANT! seguiu fent aquesta carrera perquè és tradició i no per passió a la competició, la muntanya i sobretot, els i les corredores!

Anònim ha dit...

això si, moltes felicitats als guanyadors, per la seva gran força i el seu HONORABLE MÈRIT d'obrir traça. Moltes felicitats i endavant, que esteu molt forts! :)

Anònim ha dit...

Bon dia!
L'anònim que expressa el seu malestar en els 2 comentaris precedents es diu Ares Izard, amb qui vaig intentar parlar ahir veient les seves queixes però la seva actitud arrogant i gens dialogant no ho va fer possible. Ara veig que es torna a queixar anònimament i crec convenient fer saber qui és que es queixa d'aquesta manera sense haver volgut rebre cap explicació de res. Difamar no ha de ser gratuït. No soc ningú per donar lliçons d'educació, Feliu, però em va sorprendre la incontinència verbal de l'Ares sense que li fessis cap comentari ni que fos de respecte. L'organització podria hever estat millor, certament, però amb 20cm. de neu nova dissabte a la nit es va treballar dur per poder dur a terme una cursa de 1.600 mts de desnivell en un dia tapat i nevant. En qualsevol cas ens quedem amb les crítiques sinceres i constructives d'alguns, la satisfacció de la majoria dels participants i amb la lliçó d'esportivitat que van donar els 4 primers participants (que van obrir traça per la nova neu caiguda durant els 90 minuts que van passar entre el pas dels controls i els dels corredors).
Felicitats a tothom i moltes gràcies.
Roger Martí.
Organització de Cursa.
Agrupe (Mataró)

Anònim ha dit...

Com a control de la cursa hem saben molt greu aquests comentaris, ja que aquestes coses les fas perquè vols, sense guanyar-hi res, pensa que sense controls i clubs que organitzin curses, aquestes no es podrien celebrar.

Personalment hem vaig passar el dissabte obrint traça, no una si no doble traça a les pujades perquè els que correu poguéreu adelantar bé, marcant el recorregut amb banderes, diumenge a les 5,30 del mati ja tiràvem amunt per tornar a obrir traça (que amb poca estona va desaparèixer) i després 2:30 hores fent de control en un coll fred, ventat i nevant i després a recollir banderes per deixar la muntanya com estava.

Cal que sàpigues tot això per que valoris una miqueta les organitzacions de les curses i si no t'agrada te'n vas a una estació d'esquí nòrdic, pagues el forfait i tranquil que per més que nevi et trobaràs una traça ven marcada.

A també et recomanaria que en comptes de criticar haviam si algun dia organitzes alguna cursa d'esquí de muntanya i haviam que tal et surt.

Salut

Arnau Elias

Anònim ha dit...

Potser si que el to expressat en aquesta queixa no és el més adecuat, ni tampoc és el lloc més adient per fer-la. Però és lamentable que actualment encara hi hagi discriminació de premis en una societat que lluita per la igualtat d'oportunitats en ambdos sexes.
Ja sabem la feinada que comporta organitzar una cursa i que la gent que hi col·labora ho fa desinteressadament. Però si que és cert que el preu de les inscripcions actualment és considerat per tothom com abusiu i desproporcionat a les atencions, obsequis, avituallaments...que reps a canvi.
A vegades caldria retornar a l'esperit inicial d'aquestes proves i no a reservar-les a una èlit esportista que només lluita per esgarrapar segons, gastant-se quantitats ingents de diners amb materials d'última generació i matxacant-se el cos fins a límits esparverants, però que després els importa quatre raves pel lloc on passen, no saben ni quina muntanya pugen i els importa poc el paisatge o la bellesa de la muntanya hivernal, només veuen temps i desnivells en un pulsòmetre.
Felicitats als guanyadors i guanyadores! sobretot als que van obrir traça (potser reduïnt la cursa i marcant-la bé pel matí això s'ho haguessin estalviat.

Cèsar ha dit...

Hola anònim, tinc més de50 anys i era dalt a l'inici de la carena del Campirme fent de control. Em sap greu que et trobessis en dificultats per treure't les pells, no sabessis distingir quan un penden comença o bes a saber quin altre problema. Si mai et torno a trobar a la muntaya i ho necessites no dubtis que et donaré un cop de ma. Si els teus problemes són d'estat d'anim o psicològics també pots comptar amb mi. Fora d'aquests suposits si em veus pel carrer, lloc públic o casa d'algú si el plau no em dirigeixis la paraula. No t'explico perqué erem on erem ja que encara no et considero prou madur. Boes esquiades i bon vent. Cèsar

Anònim ha dit...

Certascans, no es poden fer diferencies de sexe a l'hora d'entregar els premis, les noies que fem esqui de muntanya som poques i fem exactament el mateix recorregut que els nois, sense diferencies (tot i que fisicament tenim menys massa muscular, el que vol dir que realitzem un esforç mes gran), paguem exactament la mateixa cuota d'inscripció que els nois, normalment ens enduem les samarretes talla L o XL que ens serveixen de bonics pijames, aguantem que a les cròniques i fotos nomes surtin els podiums masculins (la majoria de vegades) i crec que el mínim que podem exigir es que a l'hora de premiar l'esforç de les primeres s'entregui el mateix premi al primer noi que a la primera noia i el que em resulta més trist de tot es que s'hagi de demanar i si, ja em se el rotllo de que hi ha mes nois, pero aquesta diferenciació nomes s'aplica a les categories de noies, també hi ha menys cadets o menys juniors i a ningú se li ocorre no donar premis als primers perque? perque es absurd. Crea impotencia el sentir-te tractada com a inferior a l'hora de premiar-te quan a l'hora de pagar o de fer recorreguts exigents no et comportes com a inferior. Molt trist i una mica...ranci.

Anònim ha dit...

Clubs i competició, l'etern problema, no hi ha curses sense clubs pero els corredors demanen curses a l'alçada, es interessant i convenient que els organitzadors vagin a moltes altres curses per agafar idees, veure el nivell d'organització, i si, es fa tot per amor a l'art i pencant com mules, pero es una llàstima que aquest esforç després no es vegi ben reflectit a la cursa, potser cal preguntar-se perque, parlar amb el corredors i ESCOLTARLOS, ja que les curses van dirigides a ells, doncs cal que s'adaptin una mica al que necessiten. Els controls tenen un paper ESENCIAL a les curses i cal que ho sapiguen i que sapiguen el que cal tenir en compte per no tenir aquests disgustos.

Anònim ha dit...

NOIES DEL MÓN DE LA MUNTANYA:
Si us plau...
No col.laboris amb organitzacions que facin discriminació a l'hora d'entregar els premis, no ajudis a fer bosses de corredors, a fer inscripcions, a pelar-se de fred fent de controls.
No t'apuntis a curses on facin discriminació de sexes a l'hora d'entregar premis si no et donen premis que no busquin els teus diners de l'inscripció.
A Suecia als anys 40 hi va haver una vaga de dones, totes es van plantar, van paralitzar el país, sense elles no funcionava (sense els homes tampoc) i així están ara les seves filles i així están ara les nostres. Potser ja ni ha prou.
Noies a la recepció de corredors, als controls, corrent, presents a tot arreu menys al podi? que coi es pensen que som?

Anònim ha dit...

SI sóc l'Ares Izard i Forrellad, la meva actitud us pot semblar arrogant, però potser no heu llegit la resta del meu comentari que no només parla de controls? ELLES! Espero, que mai hagueu de viure els disgustos que vivim nosaltres les noies, i si no ets qui per qualificar l'altra gent, no em qualifiquis. SI US PLAU NOIES, NO COL·LABOREM EN RES AMB LES ORGANITZACIONS SEXISTES! A mi no em fa res reconèixer qui sóc, però tampoc cal ridiculitzar-me, ni a mi ni al meu pare SI US PLAU... FEM LES CARRERES PELS CORREDORS NO PER TRADICIÓ! I si, sé que és organitzar una carrera. Jo visc al SEGLE XI, i tinc relació amb la muntanya i respecto el LA GENT QUE M'ENVOLTA. LLARGA VIDA A L'ESQUÍ DE MUNTANYA DE VERITAT........ No perquè sigui jove, i encara menys, PERQUÈ SIGUI NOIA, no vol dir que no pugui opinar.. i tenir raó. VINGA NOIES I NOIS, FORMEM UN GRUP! Les crítiques han d'acceptar-se totes, les bones i les dolentes. TOTES, perquè de vegades poden tenir raó... lluitem per carreres de veritat!

Anònim ha dit...

Em dic Marta Cervera i Moliner i recolzo l'iniciativa de no col.laborar ni participar en curses on hi hagi discriminació de sexes a l'entrega de premis. L'Ares potser es molt jove i en alguna cosa potser li falta anys d'experiencia i calma, pero com a noia jove que és, fa molt bé en reivindicar paritat entre premis a nois i noies ja que esperem que ella formi part d'una nova societat on els "cutres" que anul.len a les noies dels podiums s'ho pensin abans. Per cert com a federada que soc, pago una cuota a l'any a una federació que recolza a una organització que em discrimina a mi...la FEEC potser s'hauria de replantejar alguns punts importants a l'hora d'escollir clubs que organitzin curses de Copa Catalana.
Nois, sembla mentida.

Anònim ha dit...

BONES A TOTS:
Sòc l'Oriol Montero,corredor,organitzadori això que en diuen vocal del comité d'equi de muntanya.
Demano disculpes a corredors i organitzadors, provablement no he tingut prou cura per explicar lo important que és per la FEEC la política dona i esport per una banda i la promoció i formació dels menuts.
Després com a organitzador, us pic dir que és una feinada brutal, i desgraciadament, no tot surt com un espera, per altra banda, el que si que recomanem sempre des del comité, és No estirar més el braç que la màniga, i fer un itinerari que encaixi amb els controls que tens. Es a dir 70 controls fas la VALL FOSCA, i si en tens 20, has de fer la CRONONIU.
Als corredors se'ls a de mimar al màxim, ja que ho fem per a ells, sino podem organitzar una sortida popular.
I el que és vital, és que dins de l'organització hi hagin corredors, que són els que tenen aquest vincle i sensibilitats amb els altres participants.
Moltes Gràcies

Anònim ha dit...

OK per les crítiques en referència al tema sexista. Jo, personalment, en prenc nota.
Pel que respecta a tots els altres comentaris només estic d'acord en una cosa: Les curses que les muntin els corredors! A mi no em veuran més ni posant banderoles ni fent de control. Em sembla que jo soc més del S XX que del XXI. Gràcies perquè llegint alguns dels comentaris he esdevingut ben conscient d'això.

Anònim ha dit...

Això ho escriu el Roger Martí, no pas l'Agrupació Científico excursionista de Martaró.
Començo a veure cap a on van els trets. Si filtro la demagògia absurda d'alguns comentaris, aconsegueixo desgranar la informació útil.
1.- En primer lloc i per sobre d'absolutament TOT, felicito i agraeixo profundament l'esforç desinteressat de les 20 persones (incloses la Loli i a la Sara que van aguantar tots els comentaris masclistes i barruers dels 18 animalots ibèrics insensibles que les acompanyàvem) que el diumenge a les 5am sota la nevada i equipats amb banderoles i frontal es disposaven a reobrir traça treballant per fer gaudir els 140 corredors/es.
2.- Moltes gràcies també a tots els homes i dones que sense pujar a muntanya van treballar de valent per fer incripcions, gestions i tot el que ha calgut.
3.- Agraeixo als participants i les participants, als contents i a les contentes i als decontents i a les descontentes, la seva col·laboració donades les condicions de la muntanya.
4.- Agraeixo als cuiners (i dic cuiners genèricament per no caure en la ridiculesa d'haver d'escriure /es a cada paraula) dels 20 kg. de botifarra a la brasa que es van donar just a l'arribada, que es van acabar i que els criticats controls no vam ni olorar.
5.- Lamento l'error en el repartiment de premis, d'una organització que es va esforçar per fer una cursa amb pocs medis i no accepto de cap manera que es tracti de bèsties.
6.- Rebutjo de nou tots els comentaris enverinats que s'han fet i que només poden aconseguir que ens marxin les ganes de tornar-hi l'any que ve.
7.- Agraeixo les crítiques constructives del Gerard, el Joan Maria, el David i l'Albert.
8.- I Oriol, accepto lògicament la crítica teva, però prenc nota: si l'any que ve no comptem amb 70 persones per pujar a muntanya, al menys pel que fa a mi, no col·laboraré amb la organització, en primer lloc perquè m'estalviaré tot aquest merder desagradable i en segon lloc perquè m'agraden les les curses de muntanya per la muntanya. Així doncs, si per tenir curses alpines, calen 70 organitzadors, doncs ens quedarem amb la VallFosca i el Ralli CEC quan tenen sort, i la resta de la temporada o anirem als Alps o farem carreres de 600 mts per sota un telecadira.
Quina llàstima que haguem de discriminar una cursa DE MUNTANYA perquè no ha sortit tant bé com altres, en lloc de quedar-nos amb un recorregut, un bon ambient i el luxe d'anar per la muntanya amb una gran colla per un itinerari marcat.
Només espero que la majoria hagi passat un bon diumenge, que vagi quedant alguna cosa de l'esperit muntanyenc a les curses i que no perdem el respecte sobretot els joves (i els més joves) per la gent més gran i més experimentada que nosaltres.

Anònim ha dit...

En defensa de totes les organitzacions, cal recordar que la gent que hi treballa ho fan de forma absolutament altruista i voluntaria, sovint posant diners de la seva butxaca, i amb les millors intencions, per aquest motiu mereixen un gran respecte.
Les curses d'esquí de muntanya han evolucionat molt els darrers anys i és dificil no perdre el fil, per això és tan important anar a veure com treballen les altres organitzacions.
No és gens bó el to de crispació que s'està utilitzan en el blog.
A tots ens uneix l'esquí de muntanya.
Cal recordar que diumenge van correr 71 equips, i la inmensa majoria van quedar contents.
Les critiques constructives sempre són benvingudes per tothom, i estic convençut que l'organització de certescan polirant aquests detalls.

Anònim ha dit...

Primer de tot dir que jo no vaig formar part de l’organització sinó que vaig participar com a corredor. Tot i així, m’ha semblat que el to de la crítica inicial no era precisament constructiu i per això volia donar la meva opinió sobre la critica inicial.
Començarem per el tema preu, és cert que es pot discutir si el preu és car o no, però potser abans s’hauria de conèixer el balanç final de la cursa perquè potser ens adonaríem que encara falten uns quants calerons perquè surtin els números. Has mirat els preus d’altres curses? T’has plantejat quants calers esteu disposats a pagar per reduir 100gr de pes del vostre material?
Pel que fa al fantàstic producte de Pantene, és cert que ens van donar uns quants pots d’aquests productes però també (i això se’t deu haver oblidat sense voler) una jaqueta tipus softshell. I també varem poder fer una botifarrada a l’arribada.
La critica als dorsals no l’acabo d’entendre: és important que els dorsals fossin tal com eren per participar a la cursa? Quina mena de dorsals ens haurien de donar?
Sobre el briefing, no veig quin és el problema tampoc. Crec que es va explicar clarament el recorregut. Si ho dius perquè els francesos no ho van entendre en català, doncs no sé com ho hem de fer, en francès? Llavors seré jo el que no ho entendrà. Segurament si van preguntar després dels briefing se’ls hi deuria explicar especialment per a ells tot el que necessitessin.
Sobre la traça, suposo que tots sabem què passa quan neva sobre una traça, no?
Sobre els controls, doncs potser sí que hi haguessin pogut haver més controls en algun punt, de totes maneres, jo que no sóc un expert competidor, no vaig tenir cap problema per saber on treure les pells.
I finalment, el tema de la discriminació cap a les noies. Com que jo no vaig ser al lliurament de premis no puc parlar per aquests cas concret, però és cert que en totes les curses els premis per les noies no són iguals que pels nois. Això és un tema que crec que s’hauria de solucionar, però no sé si fen boicot a les curses ho arreglareu. Si voleu fer boicot a les curses que no donin premis iguals a nois i noies ja podeu començar a buscar a veure a quina cursa aneu, potser no en trobareu cap...perquè en lloc d’agafar el camí fàcil del boicot no proposes alguna solució més creativa.
Par acabar només vull dir que jo,com ja he dit al principi, no era part de l’organització, però si ho hagués estat, el més probable és que l’any vinent em busques una cosa millor que fer el dia de la cursa. Les crítiques són bones si es fan de forma constructiva però no si es fan amb mala fe com és aquesta. No sé si tens un problema personal amb algú de l’organització, que segur que accepten totes les critiques, però aquesta mena d’escrits no ajuden en res a aquest esport. Tu veuràs si vols que d’aquí a 5. 10 o 15 anys hi segueixin havent curses on puguis anar ....

Anònim ha dit...

tot i que no vaig ser a la cursa per lesió, m'he llegit tots els comentaris i tota la polèmica formada arran d'aquest fet, m'ha semblat una falta de respecte greu cap a el sexe femení...

NOIES.... US DONO TOT EL MEU SUPORT I RECOLZAMENT PER ACAVAR AMB LES ACTITUDS SEXISTES A LES CURSES D'ESQUI DE MUNTANYA.

PERE.

Anònim ha dit...

Pareu-vos de fixar en l'actitud de la noia i fixeu-vos en el problema que teniu davant, no ataqueu més a qui potser estima l'ski de muntanya com vosaltres....

Niço ha dit...

Bonituts família, aviam, tenim un problema, primer de tot no sé perquè ens tirem els plats pel cap entre una germendat com naltres, on a la línea de sortida tots podem dir el nom, cognom i professió de tots dels que ens arribem a conéixer, jo estic d'acord en que a sigut una cagada important aixó de premis només masculins. Aviam, jo no sóc masclista ni molt menys (n'hi ha unes quants que em foten un rapapolvo que ta cagas esquian i amb la vida i en tot i ho accepto i tio, que estic encantat) jo vinc del món de la bici, i no sé si piloteu, però cap cursa amb 2 dits de front es fa amb homes i dones junts per quelcom serà. En tot cas, demaneu que a les fotos de les cròniques surtin dones igual que homes, a mi em sembla de Puta mare, ara, em penso que a Certescan, per cada noia havien 35 nois, osigui que desde el meu punt de vista potser és normal que surti algúna foto més de nois que de noies, respecte l'organització de la prova física, no entenc com hi ha collons de criticar-la, sincerament, no debeu saber quin pollastre és muntar un tinglado d'aquestes magnituds, segur que no si no ho heu fet mai, però saben que aquesta gent mai a passat per una línea de sortida d'esquí de muntanya, pesno que es pot comprendre algúna errada (igual que la meva ortografía)de part seva. Ares, vas més encesa que un misto, relaxet amor, Nil, diagl-hi algú apa... Bromes a part i el Salvaslip lesionat, si no estaves allà calla i fes-te fregues a la cama aviam si encara corres alguna cursa el que queda de temporada. Doncs aixó, he de continuar de fer el treball de projecte empresarial que lalejo em pela,
Una abraçada a tots i espero tornar a veure-hos a tots ben aviat!

Sóc en Genís Zapater FINO FINO escoltant escuela de calor de radio futura!

PD: em sap greu la ortografía, ho sé, sóc molt curtet, i mira que no heu vist la cal.ligrafía perquè sinó...

Anònim ha dit...

gracies Pere, no cal ser a cap cursa per tenir una opinió formada sobre algun tema.

Anònim ha dit...

Bon dia, el meu nom és Ramon Mestres i formava part de l'organització de Certascan2009. M'ha sorprés una mica tanta polèmica en una carrera que mai ha estat d'homes per a homes perquè sempre hi ha hagut premi al primer equip femení (encara que a vegades només n'hi hagi hagut 1). Sí que és veritat que des de sempre (23 anys) els premis per a promeses, juniors, juvenils, cadets, etc. no feien distinció entre masculins i femenins, però també és veritat que en els anys anteriors no teníem cap participant femenina en aquestes categories (aquest any hem tingut 2 equips de noies), precisament per això no ho teníem previst.

El reglament de la prova (que s'ha de llegir), però, ja ho posava clarament i, si no recordo malament, el de la FEEC no parla de premis enlloc.

Ares, jo estava a les inscripccions i des de que vas venir el dissabte al vespre a inscriure't ja vas començar a protestar, que si el preu, que si la talla, que si això i que si allò. L'endemà també vas rondinar quan, a l'arribada de la cursa, et vàrem demanar que ens ensenyessis el material obligatori que havies de portar a la motxilla i després al repartiment de premis també (per cert, tu no haguessis guanyat perquè de 2 equips el teu va quedar segon).

Si continues pensant que és car no entenc perquè vares inscriure't (nosaltres no et vàrem pas obligar). Però no pateixis, pot ser que l'any vinent no tinguis l'oportunitat de fer-ho perquè molts de l'organització ens estem plantejant seriosament en fer el tu proposes, boicot, i no organitzar res, aixís els avis de 50 i més no passarem fred, no perderem caps de setmana, no ens gastarem diners de la nostra butxaca ni cotxe ni haurem d'aguantar comentaris de noies maleducades com tú.

Ah!, i no comento res de la traça perquè jo ho era de l'equip de muntanya i no puc opinar.

Salutacions a tots i moltes gràcies als que, tot i lo malament que varem fer-ho, ens vàreu felicitar.

Ramon Mestres

Anònim ha dit...
Un administrador del blog ha eliminat aquest comentari.