divendres, 11 de maig del 2012

PATROUILLA DES GLACIERS 2012


Kilian Jornet i Mireia Miró entren  a la llista de guanyadors de la PDG
El passat pont de l’1 de maig, es va disputar la mítica Patruilla des Glaciers, la clàssica cursa, unes de les més dures del món, organitzada per l’Exercit Suís, amb 4000metres de desnivell positiu i 53km de recorregut, passant colls a 3650m i atravessant geleres, des de les localitats de Zermatt i Verbier, al Valais Suís, amb una duresa comparable a 110km a peu.
La cursa, fou pensada l’any 1939 com una operación d’entrenament militar, per preparar les tropes a una activitat hivernal de llarga durada.
L’any 1943, 18patruilles van fer nit en iglús, amb motxilles que pesaven més de 19 kilos.
L’any 1949, fou l’any dramàtic, en que una patrulla es va perdre durant 8 dies, amb unes temperatures de -40º, motiu per el qual es va decidir suspendre aquesta activitat.
No fou fins el 5-6 d’abril del 1984,, que va tornar a arrencar l’era moderna de la PDG. En l’actualitat, el dia de la cursa hi treballen més de 700 militars. I com passa en les curses importants dels alps, totes les valls hi están abocades i el públic forma part de l’espectacle.
Aquest any però el fogony va fer una mala passada a organització i corredors, primer per els forts cops de vent en alçada, amb rafagues entre 90 i 120km/h i després per l’elevada temperatura en les valls, provocant grans allaus de fusió a les 4 de la matinada, obligant als militars suïssos, per motius obis de seguretat,  a escurçar el recorregut, tallant la segona meitat de la cursa, siguent l’arribada a Arolla.
Com sempre, la Selecció Catalana d’Esquí de Muntanya hi va ser present, els resultats van ser més que bons, per primera vegada tenim dos catalans al podi de la PDG.

En categoría masculina:
Kilian Jornet, Bon Mardion i Mathéo van ser els guanyadors, amb 2h54:36
Marc Pinsach, Gachet i Hernan com a equip Dynafit internacional van fer una més que bona 10ena posición 3h:23:16
Marc Solà Patoret, Nil Cardona i Pau Costa, com a equip FEEC, integrament català van fer 24ens amb 3h:43:20
En categoría femenina:
L’equip Les Enfants du Sourire format per La Mireia Miró, Roux i la Severine van ser les clares guanyadores amb unt temps de 3h31:35
Marta Riba, Anna Comet i Maria Fargues, com a equip FEEC, van fer la 10ena posición amb 5h06:02.